Summa sidvisningar

onsdag 9 mars 2011

Islam som religion och kultur - i Sverige?

Människor växer upp på olika sätt i olika delar av världen och formar sin egen kultur, i gruppen man lever i, för att få samhörighet. Kulturens regler påverkar oss på olika sätt eftersom vi följer olika regler i olika kulturer. Exempelvis får muslimer som följer koranen ett annat levnadsmönster än kristna som följer bibeln.

Kultur, är socialt överförda livsmönster, eller levnadssättet hos ett helt samhälle. Det innefattar alltifrån språk, värderingar, klädsel, beteendemönster, seder, religion och normer för lagar och moraliska system. Det är ett resultat av sådant vi lärt oss, och ligger så djupt rotat att det finns i människans omedvetna. Samhället påverkar således människans förmågor, känslor, uppfattningar, föreställningar, beteenden, tänkande och agerande.

I grupporienterade kulturer uppfostras barnen till att vara del av familjen innan de blir egna individer. Män och kvinnor blir samhällets fullvärdiga medlemmar när de gifter sig och bildar familj. Män har högre värde än kvinnor, äldre har högre värde än yngre och rika har högre värde än fattiga. Mannen sköter det offentliga, det sociala med omvärlden och kvinnan i hemmet det så kallade privata. Om familjens heder är hotad så tar man åtgärder för att rädda hedern. I individorienterade kulturer, som vår egen, prioriteras människan som individ och social varelse. Man blir betraktad som individ och oberoende person i gruppen. I sådana grupper förväntar man sig inte att bli omhändertagen av de andra i gruppen. Alla har lika mycket ansvar för framgången.
Män och kvinnor får välja sin egen partner, klädsel och sitt eget arbete. Föräldrarna får inte aga sina barn enligt lag. Istället för att som i grupporienterade kulturer förlita sig på att familjen ska ställa upp, förlitar vi oss på sjukvården och barnomsorgen etc. Man kan vara skiljd, sambo eller bo ensam med sina barn utan att det är vanhedrande för familjen. Individorienterade traditioner ligger som grund för det politiska, ekonomiska, sociala och filosofiska systemet här i västvärlden. Vi har mer frihet och möjlighet att bestämma över oss själva än i grupporienterade kulturer där man blir mer kontrollerad. Kvinnan har i individorienterade kulturer möjlighet till sociala kontakter med vem hon vill medan hon i det exempelvis grupporienterade, islamstyrda saudiska samhället är väldigt styrd av traditioner och strikta tolkningar av islam. Där måste kvinnan bära en svart sjal som täcker huvud, ansikte och hals. Hon måste också bära en kappa när hon befinner sig i en offentlig miljö. Hon har en mer pressad livsstil att leva i grupporienterade kulturer, då hon hela tiden måste tänka på hedern. Under barnets utveckling socialiseras hon in i den egna kulturen genom fostran av föräldrar och samhället i uppväxten. Vi lär oss under barndomen hur man bär sig åt och att känna på ett visst sätt inför vissa företeelser. Vi lär oss vår kultur. Vi lär oss det vår omgivning förväntar sig vad gäller beteenden, omvärldsuppfattning, föreställningar och värdegrund. På grund av detta, anser jag inte att vi ska vara så rädda för att vidröra frågan vilka värderingar och tankar om moral som en snabbt växande grupp av människor från samhällen med helt andra rådande kulturer och religioner, kan komma att föra in i det svenska samhället och hur det kan påverka oss i framtiden.

I många länder har islam en stark, ofta fundamentalistisk inverkan på människorna som är hårt styrda av sharialagar.

Vi måste få ställa kritiska frågor om hur muslimerna som kommer hit utövar sin religion utan att bli anklagade för islamofobi och bli nedtystade. Det är ett tabubelagt ämne och politiker eller tjänstemän som vågar ifrågasätta, kan räkna med en reprimand (i bästa fall) eller att till och med bli avsatt från sin post. Men vi får inte glömma att det finns hela samhällen där den muslimska fundamentalismen har fått fäste och regerar. Samhällen där man alltid utgår ifrån Islam i alla beslut så långt det är möjligt, och där både personliga och kollektiva situationer som berör hela samhället, exempelvis politiken och ekonomin, ska ha ett utgångsmål ifrån Islam. Samhällen där all främmande dominas skall bekämpas! Eftersom man utgår från islam, så genomför man inga reformer som kan strida mot religionen. Folkets makt är ytterst begränsad. Samhällen där kvinnornas rättigheter blir kraftigt inskränkta på grund av religionen, och där man kan få armen krossad på grund av brödstöld.


Sverige lider av beröringsångest när det gäller att uppmärksamma den radikala islamismens framfart. Vi har religionsfrihet och tillåter därigenom alla typer av religioner att fritt växa, utan någon som helst insyn i deras verksamheter och den som försöker få insyn, blir nedtystad.

Kultur och religion går hand i hand. Samtidigt som styrande politiker i Sverige säger att det inte finns någonting svenskt, så blir vi uppmanade att acceptera alla kulturer och religioner utan att någon egentligen velat ta reda på vilka krafter som kan dölja sig bakom dem. Islam är den snabbast växande religionen i Sverige, med ungefär 400 000 utövare. Vart gränsen går för att räknas till radikal islam vet jag inte. Jag vet faktiskt inte ens med säkerhet om en sådan gräns finns. Vi är försatta med en munkavle med texten: "Tyst om du inte vill bli kallad rasist", och därför förhindrade att ta reda på det.

Jag har ingenting emot människorna. Det är fundamentalismen som växer sig stark inom religionen, som skrämmer mig. Kalla mig gärna islamofob, håna mig i media, säg upp mig från mitt arbete och hota mig på alla möjliga vis, men jag kommer aldrig att sluta kämpa för att Sverige ska ta sitt ansvar gentemot framtida generationer och islamismens offer. Vi måste värna vårt folks framtida frihet, våra traditioner och vår kultur. Religionsfrihet innebär även att få vara fri från religion!

SVT-programmet Slaget om muslimerna visar hur muslimska rådet i Sverige, smyger sig in i den Svenska politiken, och aktivt arbetar för att införa islamism med sharia och allt vad det innebär - i Sverige. Kvinnan brevid Reinfelt heter Helena Benaouda. Hennes svärson och dotter blev gripna, misstänkta för terrorism, men det muslimska rådet har inga planer på att avsätta henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar