Summa sidvisningar

söndag 23 januari 2011

Föreläsning om försvar och säkerhet, distriktsmötet 23/1

Förste sergeant, Robert Ericsson från SD Stockholm höll på distriktsmötet den 23/1 en mycket intressant föreläsning om vårt en gång så stolta försvar som under storhetstiden kunde mobilisera en miljon man till att idag bestå av ett klent yrkesförsvar.

Nedan sammanfattar jag föreläsningen kort.
Man är sig själv närmast, konflikterna är där borta någonstans och ”det händer inte oss”. Sverige har skrotat, skurit och dragit ned på försvaret för att kunna lägga pengar på det som är nära människan. För de styrande har detta varit ett sätt att vinna röster, givetvis.

Men hade någon talat om för folk -87, att Berlinmuren kommer att falla om två år, så hade denne troligtvis blivit utskrattad och hånad. Berlinmuren föll -89.

Det ligger i människans natur att skjuta ifrån sig sådant som är obehagligt. Vi vill gärna leva i vårt trygga nu, rycka på axlarna och säga att det sker inte här och det händer inte oss, men vi måste förstå, att vi idag inte längre kan kalla oss neutrala. Vi har styrkor i Afghanistan, vilket faktiskt innebär att vi är delaktiga i kriget. Vi är där och för krig, även om regeringen hellre kallar det för ”en komplicerad insats”.

Det försvar som tidigare generationer gett oss har vi avvecklat bit för bit och skurit i, så till den grad att vi till och med skulle få svårigheter att klara av en ny Estoniakatastrof.

Vi behöver bygga upp ett folkförsvar där vi alla gör vårt, återinföra den allmänna värnplikten, förordna vidareanskaffning av uppgradering av planen, sammanslå kustbevakningen med den kungliga flottan, anpassa efter att terrorhoten faktiskt ökat sedan vi gick in i Afghanistan(!) och så vidare. Det finns massor som skulle behöva göras för att återfå ett starkt försvar.

Kostnader? - En hemförsäkring måste få vara prioritet. Om ”olyckan” är framme står vi handfallna. Varje nation behöver ett starkt försvar!

Robert Ericsson berättar vidare om en föreläsning han var på, som hölls av en finländare. Någon kritiserade att finländarna lägger en massa "onödiga" resurser på försvaret och en man frågade ironiskt om finnarna var rädda för Ryssland, varpå finländaren svarade - Ja inte är vi rädda för Sverige i alla fall!

För den som är intresserad och vill veta mer är Kungliga Krigsvetenskapsakademins blogg bra, där ovan nämnda talare Robert Ericsson även ibland skriver repliker.

http://krigskonster.blogspot.com